Aktivita výrobného sektora Británie klesla v júni druhý mesiac po sebe

02.07.2012 Celý región

Londýn 2. júla (TASR) - Aktivita výrobného sektora Británie klesla v júni druhý mesiac po sebe, keď ju ovplyvnil najmä pokles nových objednávok. Tento vývoj ešte posilnil očakávania, že centrálna banka naleje do recesiou zasiahnutej ekonomiky ďalší objem peňazí.

Británia sa do recesie prepadla v 1. kvartáli tohto roka a najnovšie ekonomické údaje naznačujú, že pokles zaznamená aj v 2. štvrťroku. To zvyšuje tlak na vládu aj Bank of England, aby prijali kroky na zvýšenie ekonomickej aktivity.

Index nákupných manažérov (PMI) agentúry Markit a inštitútu CIPS dosiahol v júni 48,6 bodu, čo je zlepšenie z májového trojročného minima 45,9 bodu a prekonanie odhadov analytikov, ktorí počítali s rastom len na 46,5 bodu. Napriek tomu je to stále pokles sektora, keďže hranica oddeľujúca rast od poklesu je stanovená na 50 bodov.

"Tieto údaje naznačujú, že výrobný sektor aj naďalej brzdí rast ekonomiky. Preto očakávame, že hospodárstvo klesne aj v 2. kvartáli, čo znamená už tretí štvrťrok poklesu po sebe," povedala ekonómka Nida Aliová zo spoločnosti Ernst & Young. Ako dodala, najnovšie údaje z výrobného sektora by tak mali na centrálnu banku vyvinúť ešte väčší tlak, aby pristúpila k ďalšiemu kvantitatívnemu uvoľňovaniu.

Informovala o tom agentúra Reuters.
 

Vyberte región